Het viaduct in de Noothoven van Goorstraat was vanwege ernstige betonschade veroorzaakt door ASR-aantasting aan vervanging toe. De gemeente Gouda heeft ervoor gekozen om dit als geïntegreerd contact in de markt te zetten, waarmee het ontwerp en uitvoering bij de aannemer is belegd. Het viaduct moest in afmeting en uiterlijk overeenkomen met het bestaande viaduct. Voor de contractbeheersing tijdens de realisatiefase is Flow Civiel ingeschakeld.
Voor de contractbeheersing heeft Flow Civiel gekozen voor het toepassen van een IPM-team. Het projectmanagement, het technisch management en het contractmanagement is door Flow Civiel ingevuld. De rollen manager projectbeheersing en omgevingsmanagement door de gemeente Gouda. Met een goed voorbereide projectstartup zijn de pijlers voor contractbeheersing neergezet:
1. Samenwerking: communicatie, informeel contact en sturing aan de voorkant
2. Toetsing: conform handreiking SCB
3. Sturing: Negatieve bevindingen, VTW’s en ‘Sanctioneren’ Daarnaast is door middel van een lunchlezing UAV-GC kennis gedeeld met de organisatie en is door de inzet van een waarnemer vanuit de gemeente Gouda binding met de contractvorm en het werk bewerkstelligd.
Het viaduct is dankzij een goede voorbereiding van de aannemer drie maanden eerder opengesteld. De overlast voor de omgeving is tot een minimum beperkt en de onderdoorgang is slechts drie weekenden afgesloten geweest. Inmiddels maakt het fiets en auto verkeer weer veelvuldig gebruik van het viaduct.
Daarnaast zijn er minder direct tastbare resultaten geboekt, namelijk:
1. Kennisvergroting UAV-GC en SCB binnen de gemeente Gouda door middel van lunchlezing;
2. Stimuleren kennis vergroting expliciet werken op basis van Systems Engineering aan aannemerszijde;
3. Kennis vergroot op het gebied van planningsmanagement aan aannemerszijde.